Άλμα στην ισοτιμία του GBP/USD, χάρη στα μειωμένα επιτόκια

Η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε αιφνιδίως να μειώσει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του GBP/USD να παρουσιάσει άλμα ανόδου. Το ζεύγος κινείται πλέον στα επίπεδα άνω του 1.2900, καθώς η απρόσμενη εξέλιξη έδωσε την ευκαιρία στην αγγλική στερλίνα (GBP) να κερδίσει έδαφος έναντι του αποδυναμωμένου δολαρίου (USD).

Το USD, άλλωστε, αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, τα οποία οφείλονται κυρίως στην εξάπλωση του κορωναϊού. Από την άλλη, το GBP εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση, παρόλο που αρκετοί περίμεναν να υπάρξουν συνέπειες στην πορεία του νομίσματος, εξαιτίας των προβλέψεων για την ανακοίνωση του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Οι επόμενες κινήσεις του GBP/USD

Το GBP ωφελήθηκε αρκετά, όπως φαίνεται, από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας για τη μείωση των επιτοκίων. Αν και οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στην αρχή (σημειώθηκε μια πτώση της ισοτιμίας του GBP/USD), οι επενδυτές στήριξαν το ζεύγος και το βοήθησαν να πραγματοποιήσει άλμα ανόδου. Αντίθετα, πολλοί επενδυτές στην αγορά του forex έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο USD, το οποίο έως πρόσφατα αποτελούσε μια συνηθισμένη επιλογή χαμηλού ρίσκου. Ωστόσο, φαίνεται πως το παγκόσμιο κύμα εξάπλωσης του κορωναϊού έχει επηρεάσει αρνητικά την πορεία του και του έχει κοστίσει απέναντι στα αντίπαλα νομίσματα (όχι μόνο απέναντι στο GBP, αλλά και στο EUR).

Το ζεύγος, πάντως, φαίνεται πως παραμένει σταθερό πάνω από το 1.2900 και κάτω από 1.3000. Οι επόμενες κινήσεις του, όμως, αναμένεται να επηρεαστούν κατά κύριο λόγο από τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωναϊού.