Άνοδος προβλέπεται για την τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου κινείται οριακά σε άνοδο τις τελευταίες ώρες, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Αυτή τη στιγμή, η τιμή του μαύρου χρυσού βασίζεται σε ανησυχίες για το μέλλον, προκειμένου να κινηθεί ανοδικά, αλλά αν αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιωθούν, τότε η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη.

Μεταξύ άλλων, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα τραβήξει ανοδική πορεία τις επόμενες εβδομάδες (και τους επόμενους μήνες), δεδομένου ότι η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επανόδου, και από την άλλη, φοβούνται και το ενδεχόμενο προβλημάτων στην αλυσίδα τροφοδοσίας, ειδικά από πλευράς Ρωσίας. Για αυτό το λόγο, η τιμή του πετρελαίου κινείται ήδη ανοδικά, αν και αρκετά οριακά.

Οι πρόσφατες κινήσεις στην τιμή του πετρελαίου

Στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά και εξασφάλισε κάποια μικρά κέρδη. Συγκεκριμένα, η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 0,4%, στα $86,18 ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI αυξήθηκε κατά 1%, στα $80,46. Η αύξηση που σημειώθηκε δεν ήταν μεγάλη, αλλά εκτιμάται ότι ο μαύρος χρυσός θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.

Άλλωστε, προβλέπεται ότι το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θα αυξήσει σταδιακά τις ανάγκες της χώρας σε πετρέλαιο. Και η αύξηση της ζήτησης ενδεχομένως να συναντήσει δύο προβλήματα: πρώτον, πιθανά προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας και, δεύτερον, αυξήσεις στην τιμή πώλησης – ήδη η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε να αυξάνει τις τιμές της.

Η τιμή του πετρελαίου, τέλος, εκμεταλλεύτηκε και την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου (USD) τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί. Και, αν οι πιέσεις προς το USD συνεχιστούν, το ίδιο θα συμβεί και με την τιμή του πετρελαίου.