Άνοδο στην ισοτιμία του GBP/USD φέρνει η αισιοδοξία των αγορών

Αν και τις τελευταίες ημέρες ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά του forex είναι περιορισμένος, οι αγοραστές του GBP/USD φαίνεται να έχουν κινητοποιηθεί, στέλνοντας την ισοτιμία του ζεύγους σε υψηλά επίπεδα. Η αισιοδοξία των αγορών σε θέματα που αφορούν στην πανδημία, αλλά και σε άλυτα θέματα του Brexit έχουν προκαλέσει ένα κύμα στήριξης στο GBP/USD, το οποίο κινείται σταθερά ανοδικά.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ζεύγος να βρεθεί στα επίπεδα των υψηλότερων σημείων των τελευταίων πέντε εβδομάδων και να κλείσει άκρως θετικά το 2021. Η αισιοδοξία που κυριαρχεί σίγουρα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ώθηση στο GBP/USD εν μέσω αισιοδοξίας

Αυτή τη στιγμή, το GBP/USD βρίσκεται στο 1.3434 και μοιάζει ικανό να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, στο 1.3446. Οι δύο βασικοί λόγοι που βοηθούν το ζεύγος να κινηθεί ανοδικά σχετίζονται με την αισιοδοξία των αγορών σε δυο διαφορετικούς, μα κρίσιμους, τομείς.

Ο πρώτος σχετίζεται με την πανδημία. Οι έρευνες που θέλουν τη μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα πληθαίνουν και ο αρχικός πανικός έχει υποχωρήσει, παρά τα υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης. Θετικός ήταν και ο αντίκτυπος της ανακοίνωσης του αμερικανικού CDC ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς θα μπορούν να βγαίνουν από την καραντίνα στο μισό χρονικό διάστημα. Τέλος, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δέσμευση της αγγλικής κυβέρνησης να μην ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα, εντός της εορταστικής περιόδου.

Παράλληλα, η αγγλική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στηρίξει και τον τομέα της ναυσιπλοΐας, με ένα πακέτο ύψους άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα βοηθήσει ενάντια στους περιορισμούς του Brexit.

Όλα τα παραπάνω έχουν βοηθήσει την αγγλική στερλίνα (GBP) να κερδίσει έδαφος έναντι του δολαρίου (USD) και επιτρέπουν στο GBP/USD να κινηθεί ανοδικά.