Άνοδο στο EUR/USD φέρνουν οι αμερικανικές εκλογές

Η διαδικασία των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ευεργετική για το EUR/USD, καθώς έχει προκαλέσει μια μικρή μεν, σταθερή δε άνοδο στην ισοτιμία του. Το ζεύγος έχει επωφεληθεί από το μειωμένο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι επενδυτές στο αμερικανικό δολάριο (USD) και έχει αυξήσει την ισοτιμία του κατά ένα μικρό ποσοστό.

Ειδικότερα, το EUR/USD ξεπέρασε το όριο του 1.1400 και σύντομα άρχισε να κινείται στα όρια του 1.1420. Οι εκλογές έχουν βάλει προσωρινά το USD στον “πάγο” και το ενδιαφέρον είναι μειωμένο, με αποτέλεσμα το EUR να εκμεταλλεύεται την περίσταση. Δεδομένου, μάλιστα, ότι δεν προβλέπονται εκπλήξεις στο αποτέλεσμα των εκλογών, η ανοδική τάση του ζεύγους δεν αναμένεται να αντιστραφεί σύντομα.

Ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών στην πορεία του EUR/USD

Οι Αμερικανοί ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές και οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν πρώτα τα αποτελέσματα, πριν δείξουν ξανά ενδιαφέρον για το USD. Άλλωστε, η διαδικασία των εκλογών σημαίνει ότι απουσιάζουν οι σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικού χαρακτήρα – κάτι τέτοιο, όμως, δε συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου έχουν ανακοινωθεί αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Παράλληλα, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν μεγάλο κομμάτι της εξουσίας τους, με αποτέλεσμα να δυσκολέψουν τα πράγματα για νόμους που επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση Trump, στη φορολογία, στην οικονομία και στο εμπόριο, μεταξύ άλλων. Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην πορεία του USD και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία του EUR.

Ωστόσο, αν συμβεί κάποια έκπληξη και οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να διατηρήσουν τη θέση τους (ή ακόμη και να την ενισχύσουν), τότε η πορεία του δολαρίου αναμένεται να επιστρέψει σε άνοδο. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ισοτιμίας του EUR/USD.