Άνοδο του USD έφεραν οι δηλώσεις Yellen

Όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex και επιλέγουν το EUR/USD περίμεναν την προηγούμενη εβδομάδα τις δηλώσεις που θα έκανε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen. Οι δηλώσεις αυτές αναμενόταν να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία του αμερικανικού δολαρίου (USD) και, κατ’ επέκταση, του EUR/USD και όντως είχαν ως αποτέλεσμα η πορεία του ζεύγους να ακολουθήσει πτωτική πορεία.

Οι δηλώσεις της κ. Yellen, άλλωστε, επιβεβαίωσαν όσα προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές. Η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια έως το τέλος του χρόνου, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά το USD. Μετά τις δηλώσεις της, άλλωστε, οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων αυξήθηκαν στο 42% για τον Σεπτέμβριο, ενώ για τον Δεκέμβριο εκτοξεύθηκαν στο 65%.

Η ενίσχυση του USD, λοιπόν, προκάλεσε πτώση του EUR/USD, το οποίο έκλεισε την Παρασκευή στο 1.1174. Σήμερα, όμως, το ζεύγος απέκτησε ορμή και αύξησε την ισοτιμία του πάνω από τα επίπεδα του 1.1180. Πολλοί, μάλιστα, προβλέπουν πως η πτώση της ισοτιμίας του ζεύγους ήταν προσωρινή και πως σύντομα η πτωτική τάση που το κατευθύνει θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο. Σήμερα, άλλωστε, αναμένονται από τις ΗΠΑ τα στοιχεία για τα προσωπικά εισοδήματα και έξοδα των Αμερικανών και, στην περίπτωση που τα στοιχεία αυτά απογοητεύσουν, το ευρώ (EUR) θα επανακτήσει το χαμένο έδαφος έναντι του USD, αυξάνοντας ξανά την ισοτιμία του ζεύγους.