Άσχημο τρίμηνο για την τιμή του πετρελαίου

Η προηγούμενη Παρασκευή σήμανε και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017, κατά το οποίο οι επιδόσεις της τιμής του πετρελαίου βρέθηκαν στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Αναλυτικότερα, η τιμή του μαύρου χρυσού κινήθηκε για μια ακόμη ημέρα πτωτικά, κλείνοντας το χειρότερο τρίμηνο από το 2015 και έπειτα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πετρελαίου δέχεται σημαντικές πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες και οποιαδήποτε αισιόδοξη πρόβλεψη ή θετική εξέλιξη σύντομα παρασύρεται από την πτωτική τάση που επηρεάζει τις κινήσεις του. Για παράδειγμα, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά στις αγορές, αλλά σύντομα επέστρεψε σε πτωτική πορεία.

Πτώση σε κάθε προϊόν πετρελαίου

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι το προηγούμενο τρίμηνο ήταν εξίσου κακό και για το brent και για το crude πετρέλαιο. Η πτωτική τους πορεία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του Μαρτίου, καθώς έφτασε στα 52,64 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας το 7% της αξίας του. Αντίστοιχα, το crude έπεσε την Παρασκευή στα 50,15 το βαρέλι.

Το brent, μάλιστα, ππαρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλο επενδυτικό προϊόν, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Παράλληλα, τον Μάρτιο, η πτώση που σημειώθηκε ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούλιο του 2016.

Οι αιτίες της πτώσης

Ο κυριότερος λόγος για τη σταθερή και σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι η υπερπαραγωγή, ειδικά στις ΗΠΑ. Αν και ο ΟΠΕΚ έχει συμφωνήσει σε μείωση της καθημερινής παραγωγής πετρελαίου, οι ΗΠΑ συνεχίζουν με τους ίδιους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να έχουν ολοένα αυξανόμενα αποθέματα και να “ακυρώνουν” οποιαδήποτε πρόοδο σημειώνει ο ΟΠΕΚ σε αυτόν τον τομέα.

Όσο δεν βρίσκεται μια ουσιαστική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, λοιπόν, η τιμή του πετρελαίου δε μπορεί να επανέλθει ουσιαστικά. Ακόμη και οι νέες συμφωνίες του ΟΠΕΚ (όπως αυτή με τη Ρωσία) για μείωση της παραγωγής δε θα καταφέρουν να αλλάξουν το τοπίο και να επαναφέρουν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου.