Έντονες πιέσεις δέχεται το GBP/USD

Οι προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ύφεσης φαίνεται πως δεν είχαν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, καθώς, παρά τις παρεμβάσεις, η αγγλική στερλίνα (GBP) δέχεται έντονες πιέσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ισοτιμία του GBP/USD να βρίσκεται κάτω από αντίστοιχες πιέσεις και να κινείται πτωτικά τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ζεύγους κινείται πτωτικά τις τελευταίες ημέρες, έχοντας ήδη πέσει κάτω από τα επίπεδα του 1.2150. Οι πιέσεις συνεχίζονται και η ισοτιμία του συνεχίζει προς το 1.2100, έχοντας χάσει κάθε κέρδος που είχε εξασφαλίσει τις προηγούμενες ημέρες.

Οι αντιδράσεις των αγορών στις τελευταίες εξελίξεις

Το GBP/USD θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά υπό κανονικές συνθήκες, αφού πρόσφατα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την πιο γενναία αύξηση των επιτοκίων από το 1995. Τα επιτόκια αυξήθηκαν στο 1,75%, αλλά η ενίσχυση που δέχθηκε το GBP ήταν προσωρινή. Πολύ γρήγορα, οι αγορές και οι επενδυτές στην αγορά του forex στάθηκαν σε άλλα σημεία, όπως οι προβλέψεις για ύφεση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε και πιθανή μείωση του ΑΕΠ κατά 2,1%.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το GBP/USD να χάσει κομμάτι της αξίας του. Οι επενδυτές στράφηκαν προς το ασφαλέστερο αμερικανικό δολάριο (USD), το οποίο μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ανάλογα με την υποδοχή που θα λάβει η ανακοίνωση των νέων NFP (Non-Farm Payrolls). Παράλληλα, τα νέα που θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις του ζεύγους σχετίζονται και με τις εξελίξεις στην ανάδειξη νέου πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο.