Αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του δολαρίου το GBP/USD

Αν και τα περισσότερα αντίπαλα νομίσματα του δολαρίου (USD) έχουν παρουσιάζει αύξηση της ισοτιμίας τους, χάρη στις πιέσεις που δέχεται το αμερικανικό νόμισμα, η αγγλική στερλίνα (GBP) έχει να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του GBP/USD να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, το GBP/USD κινείται κάτω από τα επίπεδα του 1.2900, εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων που έχει ανακοινώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και εξαιτίας της σκιάς των απειλών ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.. Εκεί, λοιπόν, που άλλα ζεύγη, όπως το EUR/USD, κατάφεραν να εξασφαλίσουν κέρδη, το GBP/USD απέτυχε.

Οι λόγοι για τις πιέσεις προς το GBP/USD

Από τη μία έχουμε τις πιέσεις που δέχεται το USD τις τελευταίες ημέρες, κυρίως χάρη στην πρόθεση πολλών επενδυτών της αγοράς forex να επενδύσουν με περισσότερο ρίσκο. Οι πιέσεις αυτές έχουν παρουσιάσει ευκαιρίες στα αντίπαλα νομίσματα, τις οποίες όμως δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το GBP.

Το GBP/USD δέχεται, άλλωστε, νέες πιέσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με την ανακοίνωση του ποσοστού ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αυξήθηκε στο 4,1%. Ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για την εικόνα του GBP, όμως, είναι το νομοσχέδιο του Boris Johnson, το οποίο απειλεί να καταργήσει στην ουσία τη συμφωνία που υπέγραψε πριν ένα χρόνο με την Ε.Ε.. Αν περάσει, το εν λόγω νομοσχέδιο θα καταργήσει πράγματα που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να ανακοινώσουν μέτρα κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.