Ακόμη μεγαλύτερη πτώση λόγω απαισιοδοξίας για το πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου είχε ήδη ξεκινήσει την πτώση της, πριν ξεκινήσουν να ισχύουν και να επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα ανά τον κόσμο και η εξάπλωση της πανδημίας έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την πτώση. Η τιμή του μαύρου χρυσού βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ενώ παράλληλα κανείς από τους φορείς της αγοράς δεν είναι αισιόδοξος για την επάνοδό της σε υψηλότερα επίπεδα.

Τους φόβους αυτούς ήρθε να επιβεβαιώσει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει πως ακόμη και οι μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τη μεγαλύτερη πτώση ζήτησης των τελευταίων 25 ετών. Οι δυσοίωνες προβλέψεις προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του πετρελαίου: το Brent έπεσε κατά 5%, στα $28 ανά βαρέλι, ενώ το WTI έπεσε στα $19.80 ανά βαρέλι, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 18 ετών.

Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά πως οι επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα προκαλέσουν τη μικρότερη ζήτηση πετρελαίου των τελευταίων 25 ετών. Άλλωστε, δεν είναι καθηλωμένοι μόνο οι πολίτες στα σπίτια τους, αλλά και τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τα αεροπλάνα, τα πλοία, τα τρένα και τα λεωφορεία.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, η ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της χρονιάς αυτό το μήνα, ενώ παράλληλα θα πέσει κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο της περσινής χρονιάς και θα κυμανθεί σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το 1995. Ακόμη κι αν οι περιορισμοί στα ταξίδια ξεκινήσουν να χαλαρώνουν στο δεύτερο εξάμηνο, προειδοποιούν, η παγκόσμια ζήτηση θα μειωθεί κατά 9,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σχέση με το 2019.