Αλματώδη αύξηση στα αμερικανικά χρηματιστήρια φέρνει η ανακοίνωση εμβολίου

Τη Δευτέρα, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του COVID, με αποτελεσματικότητα 90%, και, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η αισιοδοξία είναι έκδηλη σε μια σειρά αγορών. Τα μεγαλύτερη κέρδη από την ανακοίνωση της Pfizer εξασφάλισαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, τα οποία έφτασαν για πρώτη φορά σε επίπεδα αντίστοιχα του Φεβρουαρίου του 2020.

Η ανακοίνωση για το εμβόλιο, άλλωστε, δεν ευνόησε μόνο την πορεία της μετοχής της Pfizer, η οποία πραγματοποίησε άλμα 14%, αλλά και πολλών εταιρειών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η αισιοδοξία ήταν έκδηλη στα αμερικανικά χρηματιστήρια και όλοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά.

Οι επιπτώσεις του εμβολίου στην πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων

Τα νέα προκάλεσαν αισιοδοξία και στον επιχειρηματικό κόσμο, με τους δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων να σημειώνουν κέρδη. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε αύξηση άνω του 4%, ο S&P 500 αύξηση 2% και ο Nasdaq αύξηση 1%.

Εκτός από τη συνολική αύξηση των δεικτών, σημειώθηκαν και αυξήσεις στην αξία των μετοχών αρκετών εταιρειών. Ειδικά στον τομέα του ταξιδιού και του λιανεμπορίου, τα κέρδη ήταν σημαντικά. Αντίθετα, εταιρείες που είδαν την αξία των μετοχών τους να αυξάνεται, χάρη στα lockdown ανά τον κόσμο, όπως η Netflix και η Clorox (εταιρεία παραγωγής αντισηπτικών) είδαν τις μετοχές τους να χάνουν κομμάτι της αξίας τους.

Η ανακοίνωση του εμβολίου, τέλος, δεν ήταν η μόνη θετική είδηση για τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ήδη το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών είχε προκαλέσει αύξηση των δεικτών τις τελευταίες ημέρες και η νίκη του Joe Biden προκάλεσε ενθουσιασμό στα χρηματιστήρια, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν μέσω της καλύτερης πορείας που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες.