Αναποφάσιστο το EUR/USD

Μετά τις αρνητικές συνέπειες που είχε πάνω του το Brexit, το EUR/USD κινείται πλαγίως αυτές τις ημέρες, αναμένοντας τις μακροχρόνιες συνέπειες που θα έχει η απόφαση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Το ζεύγος παρουσιάζει μεγάλη αναποφασιστικότητα, καθώς όσο σημαντικές κι αν θα είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες του Brexit στην πορεία του, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί, με τις αγορές να τηρούν στάση αναμονής.

Τις τελευταίες ώρες, λοιπόν, το EUR/USD κινείται σταθερά κοντά στα επίπεδα του 1.1075 και οι ειδικοί δεν προβλέπουν κάποια άμεση αλλαγή σε αυτή την εικόνα. Όσο, πάντως, κι αν οι κινήσεις του φαίνονται σταθερές, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχει ένας κρυμμένος αναβρασμός στις αγορές, ο οποίος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Προς το παρόν, πάντως, όσοι ενδιαφέρονται για συναλλαγές με το EUR/USD στην αγορά του forex έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους σε τρία γεγονότα: τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανακοίνωση του γερμανικού δείκτη τιμών καταναλωτή και τα στοιχεία των ιδιωτικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ.

Από τη Σύνοδο Κορυφής, πάντως, έχουν ήδη έρθει τα πρώτα αρνητικά νέα, με τον Μάριο Ντράγκι να εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία πιθανόν να είναι κατά 0,3% με 0,5% χαμηλότερος από ό,τι έχει εκτιμηθεί, λόγω του Brexit. Στον τομέα του δείκτη τιμών καταναλωτή της Γερμανίας, από την άλλη, αναμένεται αύξηση της τάξης του 0,3%, ενώ οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνουν σταθερές.