“Αναποφάσιστο” το GBP/USD εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων

Το GBP/USD παραμένει σταθερό στα επίπεδα ανάμεσα σε 1.3050 και 1.3100, καθώς επενδυτές και αγορές αναμένουν νέες εξελίξεις σε δύο σημαντικά μέτωπα. Από τη μία, η αγγλική στερλίνα (GBP) ενισχύθηκε ελαφρώς, χάρη στις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από την άλλη, το αμερικανικό δολάριο (USD) προσπαθεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, βασιζόμενο στις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, πάντως, το ζεύγος κινείται στα επίπεδα του 1.3080, προσπαθώντας (χωρίς επιτυχία) να ξεπεράσει το επόμενο επίπεδο αντίστασης.

Μεικτές αντιδράσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ

Το GBP/USD απέκτησε αρχικά ανοδική ορμή, χάρη στο γεγονός ότι οι εξελίξεις στο Brexit αναμένεται να καθυστερήσουν. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May, σκοπεύει να καθυστερήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και να τη μεταφέρει στις 12 Μαρτίου, με απώτερο σκοπό την αναβολή του Brexit, έως και κατά 21 μήνες. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, το GBP αναμένεται να αποκτήσει νέα ορμή.

Από την άλλη, όμως, νέες εξελίξεις στον οικονομικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα έδωσαν μια απρόσμενη ώθηση στο USD. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Κίνα παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο, στο σημείο που θα αναβληθεί η επιβολή δασμών που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου του 2019. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μάλιστα, δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του.

Όλα τα παραπάνω έχουν χωρίσει τους επενδυτές της αγοράς του forex σε δύο στρατόπεδα, τα οποία ενισχύουν κατά διαστήματα τα δύο αντίπαλα νομίσματα, με αποτέλεσμα το GBP/USD να παραμένει σταθερό και αναποφάσιστο.