Αναταράξεις στην τιμή του πετρελαίου φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον

Η τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες από τις εξελίξεις που έχει φέρει η μετάλλαξη Όμικρον και οι επενδυτές κρέμονται από τα χείλη των επικεφαλής των κρατών ανά τον κόσμο, προκειμένου να μάθουν για την επιβολή ή όχι νέων περιοριστικών μέτρων, που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του μαύρου χρυσού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τις τελευταίες ώρες, η τιμή του χρυσού πραγματοποίησε αρχικά μεγάλη πτώση, ενώ μετά από λίγο επανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις ημέρες την πορεία της τιμής του πετρελαίου είναι τα περιοριστικά μέτρα για την Όμικρον, ιδιαίτερα στον ταξιδιωτικό τομέα. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που ανακοινώνουν μέτρα για τους ταξιδιώτες, τόσο πιέζεται η τιμή του πετρελαίου.

Η πορεία του μαύρου χρυσού τις τελευταίες ώρες

Οι κινήσεις της τιμής του πετρελαίου τις τελευταίες ώρες είναι ενδεικτικές της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην αγορά. Νωρίς χθες, οι αγορές υπέκυψαν στις ανησυχίες που επικρατούν για τη μείωση της ταξιδιωτικής κίνησης μέσα στα Χριστούγεννα και έφεραν νέα μείωση. Συγκεκριμένα, η τιμή του WTI μειώθηκε κατά 6,24% και έπεσε στα $66,44 ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του brent μειώθηκε κατά 5,21%, στα $69,69 ανά βαρέλι.

Ο βασικός λόγος για τη μεγάλη πτώση ήταν τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσαν αρκετές κυβερνήσεις, ειδικά στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον. Μέτρα, όπως lockdown και ταξιδιωτικοί περιορισμοί πίεσαν την τιμή του πετρελαίου, υπό τον φόβο της μείωσης των μετακινήσεων.

Λίγο αργότερα, όμως, η τιμή του πετρελαίου επανήλθε σε υψηλότερα επίπεδα. Κατά μέσο όρο, η τιμή του μαύρου χρυσού αυξήθηκε κατά 3,7% μέσα σε μερικές ώρες, κερδίζοντας χαμένο έδαφος.

Οι αναταράξεις αυτές οφείλονται στην αβεβαιότητα που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και στην υψηλή μεταβλητότητα που έχει αυτές τις ημέρες η τιμή του πετρελαίου, εξαιτίας του χαμηλού όγκου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο τέλος του χρόνου. Σημαντικό ρόλο, τέλος, παίζει και η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που αναγκάζει χώρες όπως η Γαλλία να προτιμήσει το πετρέλαιο.