Ανεβαίνει εν μέσω πιέσεων το EUR/USD

Τις τελευταίες ημέρες, το EUR/USD κινήθηκε πτωτικά, με αποτέλεσμα να φτάσει στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 1.1110. Έχοντας φτάσει ουσιαστικά στον πάτο, το ζεύγος βρέθηκε μπροστά σε κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να αντιστρέψει την πορεία του και να αρχίσει να κινείται ανοδικά. Ωστόσο, οι σημαντικές πιέσεις που δέχεται το ζεύγος στην αγορά του forex επιμένουν, με αποτέλεσμα η πορεία του να είναι αβέβαιη.

Αφού έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του, πάντως, το EUR/USD κέρδισε έδαφος και βρέθηκε Αρχικά στα επίπεδα του 1.1130 και έπειτα σε αυτά του 1.1140, όπου παραμένει έως αυτή τη στιγμή.

Ισχυρές πιέσεις προς το EUR

O βασικός λόγος για την πτωτική πορεία του ζεύγους (αλλά και για τις πιέσεις που εξακολουθεί να δέχεται) είναι οι πιέσεις που δέχεται από την αγορά του ευρώ (EUR). Τις προηγούμενες ημέρες, οι αγορές ανησύχησαν για μια ακόμη φορά για το θέμα της ελληνικής οικονομίας και για το ενδεχόμενη πτώχευσης, ενώ παράλληλα είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις που αφορούν σε εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη. Οι νέες εξελίξεις, μάλιστα, φέρνουν μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά στην Ιταλία, παράλληλα με τις εκλογές στη Γερμανία.

Χάρες στην πορεία του EUR/USD δεν έκαναν ούτε οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως η ευρωπαϊκή οικονομία έχει ανάγκη από κίνητρα και ερεθίσματα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η πορεία του ευρώ.

Όλα τα παραπάνω, πάντως, είχαν ως αποτέλεσμα το δολάριο (USD) να κερδίσει σημαντικό έδαφος έναντι του EUR, παρά το γεγονός ότι ούτε το αμερικανικό νόμισμα έχει κάποια πατήματα, προκειμένου να αυξήσει την ισοτιμία του.