Ανθεκτικό στις πιέσεις το EUR

Αν και οι περασμένες εβδομάδες ευνόησαν την ανοδική πορεία του ευρώ (EUR), το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα δέχθηκε αρκετές πιέσεις τις δύο τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να χάνει (έστω και προσωρινά) τα κέρδη του. Οι επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex είδαν το EUR να μειώνει αρκετά την ισοτιμία του, δύο φορές τις τελευταίες δύο ημέρες. Ωστόσο, το νόμισμα σύντομα επανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα, αντιστεκόμενο στις πιέσεις.

Οι δύο βασικοί λόγοι που επηρεάζουν αρνητικά την ισοτιμία του νομίσματος, ειδικά σε ζεύγη όπως το EUR/USD και το EUR/GBP, αφορούν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Από τη μία, έχουμε εξελίξεις στο θέμα της ενδεχόμενης ανεξαρτησίας της Καταλονίας και ένταση στην Ιβηρική χερσόνησο, ενώ από την άλλη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σκαμπανεβάσματα για το EUR/USD

Οι εξελίξεις στην Ιβηρική χερσόνησο δημιουργούν πιέσεις στο EUR/USD, το οποίο σήμερα το πρωί παρουσίασε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημαντική πτώση. Το ζεύγος έπεσε αρχικά (από το υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ημερών) στα επίπεδα του 1.1815, αλλά γρήγορα επανήλθε στα επίπεδα κοντά στο 1.1830, όπου παραμένει έως και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Άλλωστε, μπορεί το EUR να δέχεται πιέσεις, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με το USD, εξαιτίας των χλιαρών οικονομικών αποτελεσμάτων που έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ

Πιέσεις και στο EUR/GBP

Πιέσεις, όμως, δέχεται και το EUR/GBP, το οποίο επίσης παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην πορεία της ισοτιμίας του. Το ζεύγος έπεσε κάτω από το όριο του 0.8900 σήμερα το πρωί, και παραμένει στα ίδια επίπεδα. Βασική αιτία αυτής της πτώσης αποτελεί η φημολογία ότι η Ε.Ε. θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο μία διετή περίοδο χάριτος για το Brexit, γεγονός που έφερε νέες πιέσεις στο EUR και ενίσχυσε το GBP.