Ανοδικά κινείται η ισοτιμία του GBP/USD

Τις τελευταίες ημέρες, το αμερικανικό δολάριο (USD) δεν αποτελεί καταφύγιο των επενδυτών στην αγορά του forex, καθώς έχει επανέλθει κάποια αισιοδοξία στις αγορές, με αποτέλεσμα να κερδίζουν έδαφος τα αντίπαλα νομίσματά του. Ένα από αυτά είναι και η αγγλική στερλίνα (GBP), η οποία εκμεταλλεύεται την αισιοδοξία για να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του GBP/USD κινείται πλέον πάνω από τα επίπεδα του 1.2100, με τους επενδυτές να παρουσιάζουν μια αισιοδοξία που μπορεί να το φέρει και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, το ζεύγος έχει να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια, τα οποία πιθανότατα δε θα του επιτρέψουν να κινηθεί ακόμα υψηλότερα.

Οι πρόσφατες κινήσεις του GBP/USD

To GBP/USD είχε δεχθεί έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως εξαιτίας του φόβου που υπάρχει στις αγορές για την παράταση της ενεργειακής κρίσης και της ύφεσης που φέρνει. Ωστόσο, μια σειρά εξελίξεων επέτρεψε στους επενδυτές να ξεφύγουν από τη λογική της ασφάλειας που φέρνει το USD και να αποφασίσουν να ρισκάρουν περισσότερο. Ανάμεσα σε αυτές τις εξελίξεις, η σημαντικότερη ήταν οι νέες δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, σχετικά με τις προσπάθειες αποκατάστασης των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι που επέτρεψε στην ισοτιμία του GBP/USD να αυξηθεί, αλλά η αύξηση αυτή παραμένει περιορισμένη. Άλλωστε, οι φόβοι για την ύφεση παραμένουν ισχυροί, ενώ και η πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύει την αβεβαιότητα, με τη θέση του πρωθυπουργού Boris Johnson να απειλείται για μια ακόμα φορά.