Ανοδικά κινείται ο χρυσός εν μέσω πανδημίας

Ο χρυσός ξεκίνησε να δικαιολογεί τη φήμη του ως ασφαλής επένδυση εν μέσω περιόδων κρίσης και ξεκίνησε να κινείται ανοδικά, τώρα που πολλοί επενδυτές στην αγορά του forex ξεκίνησαν να γυρίζουν την πλάτη τους στο αμερικανικό δολάριο (USD). Την Πέμπτη, η τιμή του χρυσού έφτασε στο υψηλό του $1,677.20 ανά ουγκιά και, παρόλο που αργότερα συμβιβάστηκε με κάποιες απώλειες, έχει ξεκινήσει την ανοδική της πορεία, η οποία μπορεί να φέρει σε υψηλότερα επίπεδα το πολύτιμο μέταλλο.

Τα νέα δεδομένα, πάντως, έχουν φέρει σε πλεονεκτική θέση όσους εμπιστεύονται τον χρυσό, παρά το γεγονός ότι τα μέσα του Μαρτίου αποτέλεσαν μια κακή περίοδο για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου.

Οι λόγοι για την αύξηση του χρυσού

Ο χρυσός αποτελούσε ανέκαθεν ασφαλές καταφύγιο για όσους επιθυμούσαν να επενδύσουν σε κάτι ασφαλές κατά την περίοδο κρίσεων. Και η κρίση αυτή έχει προκύψει (ίσως και για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση) εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Τις πρώτες ημέρες της κρίσης, πάντως, πολλοί επενδυτές προτίμησαν να στηρίξουν το USD, το οποίο παρουσίασε αρκετά μεγάλη άνοδο στην ισοτιμία του. Όμως, τα πλήγματα που δέχεται η αμερικανική οικονομία έχουν αναγκάσει πολλούς που έως πρόσφατα εμπιστεύονταν το USD να αλλάξουν γνώμη και να καταφύγουν στον χρυσό.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, πάντως, η πορεία του χρυσού τις επόμενες ημέρες θα επηρεαστεί κατά κύριο λόγο από τις διαθέσεις των επενδυτών και το αν θα είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν λίγο περισσότερο, προκειμένου να διεκδικήσουν κέρδη από το USD, ή να διατηρήσουν ασφαλείς της επενδύσεις τους, στηρίζοντας τον χρυσό.