Ανοδική πίεση για το EUR/USD

To ζεύγος EUR/USD συνεχίζει να δέχεται ανοδικές πιέσεις, ακολουθώντας την πορεία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί, με τους αναλυτές να θεωρούν πως σύντομα θα φτάσει το όριο των 1.1350 pips.

Η ανοδική πορεία του ζεύγους οφείλεται στην ενίσχυση του ευρώ, το οποίο κερδίζει ξανά έδαφος, λόγω της αντιστροφής της ψυχολογίας των αγορών. Τα καλά νέα και οι αισιόδοξες προβλέψεις ευθύνονται για τη νέα ανοδική τροχιά του EUR/USD, καθώς αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας των δανειστών με την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, οι πρόσφατες φήμες κάνουν λόγο για επέκταση του προγράμματος δανεισμού προς την Ελλάδα, έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολλάντ, την Τετάρτη, αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για αυτό του ευρώ.

Παράλληλα, ένας από τους μεγάλους ανταγωνιστές της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Κίνα, ανακοίνωσε μικρότερα επίπεδα πληθωρισμού για το Μάιο, σε σχέση με αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές. Αυτό σημαίνει ότι η πορεία της οικονομίας της χώρας μειώνει ταχύτητα, ευνοώντας το συναίσθημα επένδυσης προς το ευρώ και προς το αμερικανικό δολάριο.

Οι επενδυτές, τέλος, αναμένουν σύντομα τα στοιχεία του ΑΕΠ που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και οι ειδικοί αναμένουν ανακοίνωση ετήσιας αύξησης κατά 1,0%.

Το EUR/USD, λοιπόν, βρίσκεται σε ανοδική πορεία (ήδη η ισοτιμία του αυξήθηκε κατά 0,26% στο 1.1321) και αντιμετωπίζει την επόμενή του πρόκληση στο 1.1346. Αν ξεπεράσει τη γραμμή αυτή, μπροστά του θα βρεθούν τo 1.1383 (το υψηλό της 13ης Μαΐου) και το ψυχολογικό όριο του 1.1400. Σε περίπτωση που η πορεία του αντιστραφεί, αναμένεται να αγγίξει το 1.1272, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα πτώση στο 1.1084 (το χαμηλό της 8ης Ιουνίου) και στο 1.1049 (το χαμηλό της 5ης Ιουνίου).