Ανοδική πορεία για το αδύναμο USD

Τις τελευταίες ημέρες, και πολύ περισσότερο τις τελευταίες ώρες, το αμερικανικό δολάριο (USD) παρουσιάζεται αδύναμο και δέχεται πιέσεις από τις αγορές, με αφορμή τα όσα συμπεράσματα έχουν κατορθώσει να βγάλουν, σχετικά με την οικονομική πολιτική της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το USD δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις των τελευταίων ωρών, με αφορμή την επικείμενη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Ο Donald Trump αναμένεται να δώσει μια πρώτη γεύση για τις αλλαγές που θα προωθήσει στον τομέα της φορολογίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και οι αγορές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντι στο νέο πρόεδρο, φοβούμενες πως θα προωθήσει ένα αδύναμο και εύκολα ελεγχόμενο USD. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όσο οι αγορές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην Ουάσιγκτον, η ισοτιμία του USD/JPY έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική, όσον αφορά τα δύο ευρωπαϊκά αντίπαλα νομίσματα του USD: την αγγλική στερλίνα (GBP) και το ευρώ (EUR). Το σημερινό άνοιγμα των ασιατικών αγορών φανέρωσε μια μεγάλη αδυναμία του GBP, εξαιτίας της νέας πρότασης της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May, για ένα δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας. Εξαιτίας των εξελίξεων αυτών, το GBP/USD επέστρεψε ξανά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1.2500 και κινείται στα όρια του 1.2400. Αντίστοιχα, το EUR/USD έχει καταφέρει μεν να παραμείνει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1.0500 και να κινηθεί προς το 1.0600, αλλά τα επίπεδα στήριξης στο 1.0550 κρίνονται αδύναμα και προβλέπεται πως η ανοδική πορεία του ζεύγους θα εξαντληθεί σύντομα, εξαιτίας της απουσίας οικονομικών ανακοινώσεων που θα μπορούσαν να το ενισχύσουν.