Αντίστροφη πορεία για πετρέλαιο και χρυσό φέρνουν οι παγκόσμιες εξελίξεις

Το πετρέλαιο και ο χρυσός, δύο από τα δημοφιλέστερα χρηματοοικονομικά προϊόντα στην αγορά του forex, ακολουθούν αυτές τις ημέρες διαμετρικά αντίθετη πορεία, λόγω των εξελίξεων σε παγκόσμια κλίμακα. Επίκεντρο αυτών των εξελίξεων είναι, φυσικά, οι ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο πλήγηκαν από τον τυφώνα Harvey, αλλά έχουν εμπλακεί και σε έναν πόλεμο δηλώσεων με τη Βόρεια Κορέα – έναν πόλεμο που πολλοί φοβούνται πως σύντομα θα λάβει πραγματική υπόσταση.

Οι παραπάνω εξελίξεις, λοιπόν, έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου και, παράλληλα, την αύξηση της τιμής του χρυσού.

Στο έλεος του τυφώνα Harvey το πετρέλαιο

Παρά το γεγονός ότι οι ουρανοί πάνω από το Houston των ΗΠΑ καθαρίζουν, οι ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey παραμένουν. Σε αυτές συγκαταλέγονται και ζημιές στα διυλιστήρια πετρελαίου που βρίσκονται το Texas, πολλά από τα οποία αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχει μειωθεί ουσιαστικά η παραγωγή (σύμφωνα με την Goldman Sachs) κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Παράλληλα, πολλά από τα λιμάνια του Texas παραμένουν επίσης κλειστά, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και η μεταφορά των βαρελιών που βρίσκονται στις αποθήκες των διυλιστηρίων.

Όλα τα παραπάνω είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου WTI, η οποία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε στα $45.94 ανά βαρέλι.

Ευνοημένος από την πολεμική ρητορική ο χρυσός

Οι συνεχόμενες προκλήσεις της Βορείου Κορέας και ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και της Βορείου Κορέας, Kim Jong-un, κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα οι αγορές να παρακολουθούν, όχι μόνο πολύ προσεκτικά, αλλά και με έντονη ανησυχία. Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, μάλιστα, πολλοί επενδυτές αναζητούν μια σίγουρη επένδυση χαμηλού ρίσκου. Και η επένδυση αυτή παραμένει σταθερά ο χρυσός.

Εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων, λοιπόν, η τιμή του χρυσού απολαμβάνει σημαντική ενίσχυση και κυμαίνεται γύρω στα $1,326 ανά ουγκιά. Είναι χαρακτηριστικές, μάλιστα, οι προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς ότι, όσο το διεθνές σκηνικό διατηρεί την εικόνα που έχει σήμερα, η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να ενισχύεται.