Αντιστράφηκε η ανοδική πορεία του EUR/USD

Παρά το γεγονός ότι το EUR/USD κινούταν ανοδικά το πρωί της περασμένης Δευτέρας, η πορεία του αναστράφηκε, με αποτέλεσμα τώρα να κινείται στα πέριξ του 1.1000, επηρεασμένο όχι μόνον από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, αλλά και από τα αποθαρρυντικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Γερμανία.

Αναλυτικότερα, η είδηση της επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της είχε ως αποτέλεσμα το ευρώ να ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και να κινηθεί ανοδικά, από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες για συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Άγγιξε, μάλιστα, και το 1.1200, δείχνοντας ότι ετοιμάζεται να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο που έθετε.

Μόλις, όμως, έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας (κατά κύριο λόγο οι προαπαιτούμενες νομικές ρυθμίσεις που οφείλει να πραγματοποιήσει η Ελλάδα), πολλοί επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή, με αποτέλεσμα η ανοδική τάση του EUR/USD να αντιστραφεί και το ζεύγος νομισμάτων να ξεκινήσει την πτωτική του πορεία και να σταθεροποιηθεί προσωρινά κοντά στο 1.1100.

Η πορεία αυτή ενισχύθηκε από ένα ακόμη αρνητικό γεγονός. Η Γερμανία έδωσε στη δημοσιότητα της εκτιμήσεις της ψυχολογίας καταναλωτών, καθώς και στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, με τα νούμερα να δείχνουν πτώση κατά 0,1%. Αυτές οι ανακοινώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του USD, το οποίο έφτασε και στο 1.0994, χωρίς να είναι σε θέση να επανέλθει πάνω από το 1.1000.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, το ευρώ δέχεται πίεση από δύο πλευρές. Και, ειδικά το αβέβαιο μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και του ίδιου το νομίσματος, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ισοτιμίας του EUR/USD, όπως προβλέπουν οι ειδικοί της αγοράς του forex.