Αντιστράφηκε η πορεία του EUR/USD

Αν και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων και φαινόταν ικανό να συνεχίσει ανοδικά, το EUR/USD είδε την πορεία του στην αγορά του forex να αντιστρέφεται, κυρίως εξαιτίας κάποιων αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων της Ευρωζώνης, αλλά και των οικονομικών εξελίξεων στην Κίνα. Ρόλο έπαιξαν, φυσικά, και οι εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία.

Θυμίζουμε πως, μέχρι τη Δευτέρα, το EUR/USD βρισκόταν πάνω από τα όρια του 1.1300 και συνέχιζε ανοδικά, επιχειρώντας να ξεπεράσει τα υψηλότερα σημεία των τελευταίων εβδομάδων. Στην ανοδική του πορεία είχαν συνεισφέρει αρκετοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου (USD) και οι εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία. Σήμερα, όμως, το ζεύγος πραγματοποίησε πτώση και η αντιστροφή της πορείας του το έφερε στα επίπεδα του 1.2750. Το EUR/USD συνεχίζει να δέχεται πιέσεις και η πτωτική πορεία του μπορεί να συνεχιστεί.

Οι λόγοι για την αντιστροφή της πορείας του EUR/USD

Τη Δευτέρα, πολλοί επενδυτές στράφηκαν στο Χρηματιστήριο της Κίνας, το οποίο ξεκίνησε με σημαντική άνοδο την ημέρα. Η επένδυση σε μετοχές και η υιοθέτηση ρίσκου έφεραν πιέσεις στο USD, με αποτέλεσμα το EUR να κερδίσει έδαφος. Ωστόσο, η άνοδος των μετοχών αποδείχθηκε φούσκα και πολλοί επέστρεψαν στο USD, προκειμένου να μετριάσουν τις απώλειες.

Παράλληλα, τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Ευρωζώνη έφεραν νέες πιέσεις στην ισοτιμία του EUR/USD. Από τη μία, το USD ενισχύθηκε, χάρη στην αναζήτηση μιας ασφαλούς επένδυσης, και από την άλλη, το EUR αποδυναμώθηκε, εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων.

Τέλος, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να έχει υπό έλεγχο την εξάπλωση της πανδημίας, δε συμβαίνει το ίδιο και στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Και αυτή η εξέλιξη ευνοεί περισσότερο το αμερικανικό δολάριο, το οποίο πάντα αποτελεί καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους αβεβαιότητας και κρίσης.