Αντιστράφηκε η πορεία του GBP/USD

Η πορεία του GBP/USD στην αγορά του forex ήταν σταθερά ανοδική στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και οι συνθήκες έμοιαζαν ιδανικές για το ζεύγος, προκειμένου να ξεκινήσει με ορμή και τη νέα εβδομάδα, αποφέροντας κέρδη σε όσους το εμπιστευτούν. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όμως, οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έφεραν σημαντικές πιέσεις στην αγγλική στερλίνα (GBP), με αποτέλεσμα η πορεία του ζεύγους να αντιστραφεί και να ξεκινήσει να χάνει έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ την Παρασκευή η ισοτιμία του ζεύγους έκλεισε στο 1.3196, σήμερα το πρωί άνοιξε στα επίπεδα του 1.3220! Από εκείνη την ώρα, η τιμή του διορθώθηκε, αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει σταθερή σε προηγούμενα επίπεδα και συνέχισε την πτώση της.

Αρνητικές πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο λόγος που το GBP/USD έχασε τόσο έδαφος, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είναι το δημοσίευμα των Sunday Times που αποκαλύπτει ότι 40 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα εκφράσουν επίσημα στη Βουλή την έλλειψη εμπιστοσύνης τους προς την πρωθυπουργό Theresa May. Η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως πολιτική αστάθεια στα βλέμματα των αγορών, σε μια περίοδο που είναι κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. για το Brexit.

Ακόμη χαμηλότερα, εξαιτίας των πιέσεων

Σε σύγκριση με τις πρώτες πρωινές ώρες, πάντως, το GBP/USD επανήλθε προσωρινά σε προηγούμενα επίπεδα. Σύντομα, όμως, οι πιέσεις το ανάγκασαν να σπάσει ακόμη και το σταθερό επίπεδο στήριξης στο 1.3220 και να ξεκινήσει την πορεία του προς τα επίπεδα του 1.3000, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Όπως είναι λογικό, άλλωστε, οι αγορές παραμένουν άκρως επιφυλακτικές έναντι της αγγλικής στερλίνας, εξαιτίας της νέας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας, στην οποία μοιάζει να εισέρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο.