Αντιστράφηκε σήμερα η πορεία του EUR/USD

Η πορεία του EUR/USD στην αγορά του forex ήταν ανοδική στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε, αλλά από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης αντιστράφηκε, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Αν και τις προηγούμενες ημέρες οι επενδυτές στήριξαν το ζεύγος, φέρνοντάς στο κοντά στα επίπεδα του 1.1350, πλέον το EUR/USD κινείται πτωτικά και έχει βρεθεί κάτω από το 1.1300.

Ο βασικός λόγος για την αντιστροφή της πορείας του ζεύγους και για τις απώλειες που δέχθηκε η τιμή του είναι η διαφορά πολιτικής ανάμεσα στις δύο κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις πρωτοβουλίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παρά για τις αντίστοιχες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αντιστροφή της πορείας του EUR/USD

Η αντιστροφή στην πορεία του ζεύγους σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Πέμπτης και οι επενδυτές έπαψαν να στηρίζουν το EUR/USD. Οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι, χάρη στην ενίσχυση που εμφανίζει το αμερικανικό δολάριο (USD). Η ενίσχυση αυτή με τη σειρά της οφείλεται στην αύξηση της αξίας των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και στη γενικότερη εικόνα ουσιαστικής εμπλοκής που δείχνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μοιάζει ξανά αναποφάσιστη, κάτι που προκαλεί πιέσεις στο ευρώ (EUR/USD). Οι πιέσεις που προκαλούνται στο ζεύγος, μάλιστα, ήταν αρκετές ώστε να αγνοηθούν τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Γερμανία στον τομέα των εργοστασιακών παραγγελιών για το Νοέμβριο.  

Οι επενδυτές, τέλος, περιμένουν και άλλα οικονομικά αποτελέσματα, όπως τα προκαταρκτικά στοιχεία του πληθωρισμού στη Γερμανία για το Σεπτέμβριο, αλλά αυτά αναμένεται να επηρεάσουν ελάχιστα την πορεία του EUR/USD.