Αποδυναμωμένο εμφανίζεται το USD

Το αμερικανικό δολάριο (USD) έχασε αρκετό έδαφος, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, οι αρμόδιοι δε σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Ιούνιο. Πολλοί περίμεναν ένα τέτοιο ενδεχόμενο μέσα στον Ιούνιο και είχαν ενισχύσει το USD, αλλά η απόρριψή του από την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε σε αποδυνάμωση του νομίσματος.

Εξαιτίας αυτής της αποδυνάμωσης, λοιπόν, λίγο μετά τις σχετικές δηλώσεις, η ισοτιμία του EUR/USD αυξήθηκε σημαντικά, στο 1.1298. Έπειτα, σημείωσε μία μικρή μείωση, αλλά έως σήμερα παραμένει στα επίπεδα του 1.1260.

Αντίστοιχα, το USD/JPY έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 105.50. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ισοτιμία του ζεύγους από τον Οκτώβριο του 2014. Και σήμερα η ισοτιμία του μειώθηκε ακόμη περισσότερο, στα επίπεδα του 104.20.

Σημαντικό ρόλο στην αρνητική πορεία του USD έπαιξε, όχι μόνο η ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο 2016 (και όχι μέσα στον Ιούνιο, όπως αναμενόταν αρχικά), αλλά η γενικότερη απαισιοδοξία που φάνηκε στις δηλώσεις των υπευθύνων της Κεντρικής Τράπεζας. Η απαισιοδοξία αυτή επεκτάθηκε στις αγορές, καθώς και στην αγορά του forex.