Απότομη άνοδος στην τιμή του χρυσού προκαλούν ΗΠΑ και Κίνα

Η τιμή του χρυσού παρουσίασε απότομη άνοδο τη Δευτέρα, εν μέσω του νέου γύρου αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Οι αγορές εξεπλάγησαν από το διαφαινόμενο ναυάγιο των συνομιλιών και οι επενδυτές (στην αγορά του forex και αλλού) κατέφυγαν άμεσα στην ασφάλεια που προσφέρει ο χρυσός σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το “σκωτσέζικο ντους” που προκάλεσαν οι εξελίξεις στις αγορές είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να φτάσει πάνω από τα $1.278 ανά ουγκιά, με πολλούς να θεωρούν σίγουρη την πιθανότητα να ξεπεραστεί το επόμενο επίπεδο αντίστασης, στα $1.280.

Ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση ναυαγίου

Τις τελευταίες ημέρες, φαινόταν σχεδόν σίγουρη η συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, που θα έφερνε το τέλος στον άτυπο οικονομικό πόλεμο των δύο υπερδυνάμεων. Ωστόσο, πλέον όλοι κάνουν λόγο για ένα διαφαινόμενο ναυάγιο, το οποίο μοιάζει ακόμη πιο σίγουρο, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να απειλήσει την Κίνα με νέους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα.

Αν η απειλή του Donald Trump επιβεβαιωθεί, οι δασμοί θα αυξηθούν από το 10% στο 25% και θα φέρνουν τέλος στις συνομιλίες με την Κίνα. Ωστόσο, προς το παρόν, η κίνηση αυτή δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα μέσο πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές ανησύχησαν ιδιαίτερα από αυτή την εξέλιξη, με αποτέλεσμα να στείλουν σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή του χρυσού, του κατ’ εξοχήν καταφυγίου σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Άλλωστε, αν η οικονομική διαμάχη των δύο χωρών συνεχιστεί, αναμένεται να παρατηρηθούν φαινόμενα υψηλής μεταβλητότητας, ειδικά στις ισοτιμίες των νομισμάτων των δύο χωρών.