Απότομη πτώση για την ισοτιμία του EUR/USD

Πριν μερικές ώρες, το EUR/USD βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών, καθώς είχε ξεπεράσει προσωρινά το ψυχολογικό όριο του 1.1500. Ωστόσο, κάποια αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα από την Ευρώπη προκάλεσαν την απότομη πτώση του ευρώ (EUR), το οποίο δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντίπαλου δολαρίου (USD).

Αναλυτικότερα, από τα επίπεδα άνω του 1.1500, το EUR/USD έπεσε στα επίπεδα του 1.1445. Τα νέα οικονομικά αποτελέσματα από χώρες της Ευρωζώνης, όχι μόνο ανέκοψαν την ανοδική πορεία του, αλλά το έφεραν αρκετά πιο χαμηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νέα για το EUR επισκίασαν τα αντίστοιχα άσχημα για το USD, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να αποτύχει να εκμεταλλευτεί την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι αγορές προς το αμερικανικό νόμισμα.

Άσχημα νέα από την Ευρωζώνη

Οι δύο ανακοινώσεις που επηρέασαν περισσότερο την πορεία του EUR/USD προέρχονται από Ιταλία και Γερμανία. Η πρώτη φαίνεται πως εισέρχεται και επίσημα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, αφού αναμένεται να ανακοινώσει αρνητικά αποτελέσματα για μια ακόμη φορά, για το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Αντίστοιχα, στη Γερμανία, οι πωλήσεις λιανικής που ανακοινώθηκαν σημείωσαν κατακόρυφη βουτιά, πληγώνοντας την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την πτώση της ισοτιμίας του EUR/USD, ενώ παράλληλα έστρεψαν τα βλέμματα μακριά από τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αρμόδιοι προχώρησαν σε νέες ανακοινώσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την μη επιθετική πολιτική που θα ακολουθήσει η αμερικανική οικονομία στο άμεσο μέλλον και για μια ακόμη φορά προκάλεσαν μικρή αποδυνάμωση του USD.