Απότομη πτώση για την τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου εξαναγκάστηκε την Τετάρτη σε μεγάλη πτώση, εξαιτίας εξελίξεων στις παγκόσμιες αγορές που απειλούν με αύξηση της διάθεσης του μαύρου χρυσού. Η ανησυχία των αγορών ανάγκασε την τιμή του πετρελαίου σε ελεύθερη πτώση μέσα σε μια ημέρα και στις χειρότερες επιδόσεις της τελευταίας χρονιάς.

Eν μέσω της χθεσινής πτώσης, η τιμή του Brent δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού έχασε το 6,9% της αξίας της και έπεσε στα $73.40 ανά βαρέλι. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του, από τον Φεβρουάριο του 2016. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έπεσε κατά 5%, με την τιμή του να βρίσκεται στα $70.38 ανά βαρέλι. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή του από τον Ιούνιο του 2017.

Ο ρόλος της Λιβύης και των ΗΠΑ στην πτώση της τιμής

Βασική υπεύθυνη για την πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι η Λιβύη, η οποία ανακοίνωσε πως έλυσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στις εξαγωγές πετρελαίου. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε η παραγωγή της κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Και, τέλος, μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν για μια ακόμη φορά τα αντίποινα προς το Ιράν.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ένα μόνο πράγμα: αύξηση της παραγωγής και διάθεσης πετρελαίου ανά τον κόσμο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η τιμή του μαύρου χρυσού βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση κατά την Τετάρτη και συνεχίζει να κινείται στις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών.