Απότομη πτώση στην τιμή του πετρελαίου φέρνουν τα αποθέματα των ΗΠΑ

Η Τετάρτη ήταν μια ασύμφορη ημέρα για όσους επένδυσαν στην τιμή του πετρελαίου, αφού οι πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα μια απότομη πτώση, που στοίχισε αρκετά χρήματα στους επενδυτές. Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του American Petroleum Institute ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον 5,6 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα ανά εβδομάδα στα αποθεματικά τους.

Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη ανακοίνωση έφερε πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα της υπερ-διάθεσης πετρελαίου, ένα πρόβλημα που ελάχιστα απασχόλησε τις αγορές τον Ιούλιο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο τον προηγούμενο μήνα, ενώ ξεκίνησε τον Αύγουστο με απότομη πτώση.

Η αύξηση των αποθεμάτων φέρνει μείωση της τιμής

Η αρχή για την πτώση της τιμής του πετρελαίου ήρθε την περασμένη Τρίτη, όταν το American Petroleum Institute ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και αποτέλεσε σημαντικό αντίβαρο στη μείωση διάθεσης πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ – την αιτία για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, κατά το άνοιγμα των αγορών μερικές ώρες μετά, την Τετάρτη, η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε με πτώση και κατέληξε σε μείωση της τιμής του μπρεντ κατά 1,75%, στα $72.91. Την πτώση ακολούθησε και το WTI, με πτώση 1,51%, στα $67.72 ανά βαρέλι.

Ωστόσο, παράγοντα αντιστροφής της πορείας του πετρελαίου μπορεί να παίξει ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Οι εγκλήσεις και αντεγκλήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στις δύο χώρες και μια ενδεχόμενη ένταση μπορεί να φέρει την τιμή του μαύρου χρυσού ξανά σε ανοδική πορεία.