Απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσαν οι ΗΠΑ

Η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί μια σταθερή πορεία ανόδου τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα κορυφαία επίπεδα των τελευταίων ετών, αλλά κάποιες απροσδόκητες εξελίξεις προκάλεσαν μια μικρή, αλλά απότομη πτώση στα μέσα της εβδομάδας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια σημαντική αύξηση των αποθεμάτων τους, με αποτέλεσμα η τιμή του μαύρου χρυσού να πέσει απότομα.

Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent έπεσε στα $79.80 ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έπεσε στα $71.84 ανά βαρέλι, εξαιτίας των φόβων για υπερτροφοδότηση της αγοράς.

Απροσδόκητο πλεόνασμα στις ΗΠΑ

Αιτία της πτώσης της τιμής του πετρελαίου ήταν η ανακοίνωση των ΗΠΑ, σχετικά με ένα πλεόνασμα που εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια και για παράλληλη αύξηση της βενζίνης κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια. Η συγκεκριμένη αύξηση αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, ειδικά αυτή την εποχή, με αποτέλεσμα οι αγορές να αντιδράσουν άμεσα, με απανωτές μειώσεις της τιμής του πετρελαίου.

Παράλληλα, όμως, οι αγορές ανησυχούν και για τις επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, ο ΟΠΕΚ θα στραφεί προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, στον απόηχο των εξελίξεων στη Βενεζουέλα, αλλά και των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν. Και, όπως είναι φυσικό, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει κατάρρευση των συμφωνιών των χωρών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Προς το παρόν, πάντως, η τιμή του πετρελαίου παραμένει σταθερή σε υψηλά επίπεδα, παρά τα παρόντα και μελλοντικά εμπόδια. Εξάλλου, τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να αυξηθεί κοντά στο 20% και διατηρεί την ορμή που της έχουν προσφέρει οι διεθνείς εξελίξεις.