Αρνητικά κλείνει την εβδομάδα το GBP/USD

Το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας είναι αρνητικό για το GBP/USD, καθώς μια σειρά οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων αποδυνάμωσαν την αγγλική στερλίνα (GBP) έναντι του αμερικανικού δολαρίου (USD). Αρχικά, οι διαφωνίες των Άγγλων πολιτικών για το Brexit και έπειτα η ενίσχυση της εμπιστοσύνης που δείχνουν αγορές και επενδυτές στο USD είχαν ως αποτέλεσμα η ισοτιμία του ζεύγους να μειωθεί.

Αν και η Πέμπτη ήταν ημέρα ανόδου για την ισοτιμία του ζεύγους, η οποία ανέβηκε στο 1.3446, το GBP/USD παρουσίασε πτώση στο άνοιγμα της Παρασκευής και έπεσε στο 1.3240. Πλέον, η ισοτιμία έχει αυξηθεί οριακά στο 1.3252, αλλά οι οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες δε δίνουν στο ζεύγος την ευκαιρία να επανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στο GBP και ενίσχυση του USD

Από τη μία, άλλωστε, οι πολιτικές διαφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά τη διαδικασία του Brexit, είχαν ως αποτέλεσμα οι αγορές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο GBP, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν κάποια οικονομικά αποτελέσματα που αποδείχθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο: τα αποτελέσματα των πωλήσεων λιανικής του Ηνωμένου Βασίλειου. Ωστόσο, η διαιώνιση της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit στέρησε από το GBP την εμπιστοσύνη των αγορών.

Από την άλλη, οι δηλώσεις του Mario Draghi, ο οποίος απομάκρυνε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έφεραν πολλούς επενδυτές στο USD, με αποτέλεσμα το GBP να χάσει κι άλλο έδαφος εναντίον του.

Επιπλέον, δεν αναμένεται κάποια αντιστροφή της πορείας του GBP/USD το υπόλοιπο της ημέρας, αφού δεν έχει προγραμματιστεί κάποια οικονομική ανακοίνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα του ζεύγους.