Αρνητικές εξελίξεις για το EUR/USD

Οι αποφάσεις που προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της ισοτιμίας του EUR/USD. To ζεύγος έχασε αρχικά κάθε ανοδική ορμή του, φτάνοντας ακόμη και στο 1.0821. Ωστόσο, ακολούθησε μια μικρή άνοδος που το έφερε στα επίπεδα του 1.1200, στα οποία κυμαίνεται έως και σήμερα.

Αναλυτικότερα, κατά τη αναγγελία των νέων μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το EUR/USD έχασε αρκετό έδαφος, εξαιτίας της αποδυνάμωσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 0,0% και του επιτοκίου καταθέσεων στο 0,4%. Επιπλέον, ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 20 δις ευρώ τον μήνα.

Οι παραπάνω εξελίξεις έστειλαν άμεσα σε πτωτική τροχιά το EUR/USD. Ωστόσο, οι αγορές και η ισοτιμία του ζεύγους αναθάρρησαν με την ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΚΤ ότι δε θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω περικοπή των επιτοκίων.

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, το EUR/USD επέστρεψε στα επίπεδα του 1.1200, όπου παραμένει και σήμερα. Ωστόσο, η πίεση των πωλητών και κάποια κρούσματα κερδοσκοπίας αναμένεται να φέρουν νέες μειώσεις στην ισοτιμία του ζεύγους.