Αυξάνεται εν μέσω αβεβαιότητας η τιμή του πετρελαίου

Οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είχαν, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Άλλωστε, πολλές από τις πλουσιότερες στον τομέα του πετρελαίου χώρες πρωταγωνιστούν στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί, με αποτέλεσμα οι αγορές να ενισχύουν την τιμή του μαύρου χρυσού.

Αυτές τις ημέρες, άλλωστε, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, οι προθέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας στον μεταξύ τους οικονομικό πόλεμο, αλλά και οι εκλογές στη Νιγηρία. Όλες οι παραπάνω υποθέσεις έχουν ενισχύσει την τιμή του πετρελαίου, με το brent να βρίσκεται στα $67.28 ανά βαρέλι, παρουσιάζοντας αύξηση 0,24%, και το WTI να βρίσκεται στα $57.39 ανά βαρέλι, παρουσιάζοντας αύξηση 0,23%.

Οι εξελίξεις που επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποτελούν τον παράγοντα εκείνο που φέρνει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στον τομέα της διάθεσης πετρελαίου. Η κατάσταση στη χώρα της Ν. Αμερικής είναι έκρυθμη και η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη πετρελαιοπαραγωγικών χωρών επηρεάζει σημαντικά την τιμή του μαύρου χρυσού.

Αβεβαιότητα επικρατεί και στη Νιγηρία, η οποία βρίσκεται σε περίοδο εκλογών και ετοιμάζεται για την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Παράλληλα, ΗΠΑ και Κίνα συζητούν επιτέλους το θέμα του οικονομικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι αγορές να νιώθουν πιο αισιόδοξες.

Όλα τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στις κινήσεις της τιμής του πετρελαίου. Και ο συνδυασμός τους έχει φέρει υψηλότερα την τιμή και αναμένεται να την ενισχύσει ακόμη περισσότερο, όσο η αβεβαιότητα έχει τον πρώτο λόγο.