Αυξάνεται σταθερά η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου έχει παρουσιάσει σημαντική και σταθερή άνοδο τις πρώτες εβδομάδες του 2018 και σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταφέρει να ξεπεράσει επίπεδα που έχουμε να δούμε χρόνια. Η σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου, οι συμφωνίες που υπόσχονται μείωση της αυξημένης διάθεσης και η αδυναμία που παρουσιάζει εδώ και μερικές εβδομάδες το αμερικανικό δολάριο (USD) έχουν φέρει την τιμή του πετρελαίου σε νέα υψηλά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πετρελαίου WTI (West Texas Intermediate) έχει ξεπεράσει τα $66 ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent κινείται στα επίπεδα των $71 ανά βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014. Οι παραπάνω επιδόσεις του μαύρου χρυσού σημαίνουν ότι η αύξηση της τιμής του ήταν μεγάλη μέσα στον Ιανουάριο. Άλλωστε, το WTI αύξησε την τιμή του κατά 12,2%, ενώ το Brent κατά 8,1%.

Συνέχιση της ανοδικής τάσης προβλέπουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, μάλιστα, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητήσει κανείς ότι η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου θα συνεχιστεί. Οι συμφωνίες μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών του ΟΠΕΚ έχουν τεθεί σε ισχύ, ενώ η πτωτική πορεία του USD ωθεί πολλούς επενδυτές στην αγορά του πετρελαίου.

Βέβαια, η τιμή του πετρελαίου έχει δεχτεί πολλές πιέσεις τους τελευταίους μήνες, πιέσεις που δεν αποκλείεται να επιστρέψουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μετέπειτα κινήσεις του πετρελαίου θα επηρεαστούν σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες από συγκεκριμένους παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ (η οποία δεν ανήκει στον ΟΠΕΚ και δεν περιορίζεται από τις συμφωνίες) και η μελλοντική πορεία του USD στην αγορά του forex. Φυσικά, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ψυχολογία των αγορών που θα αντιδράσουν στις επόμενες εξελίξεις στον τομέα του πετρελαίου.