Αύξηση της τιμής του χρυσού προβλέπουν οι αγορές

Πολλοί επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην τιμή του χρυσού αυτές τις ημέρες, καθώς το πολύτιμο μέταλλο αναμένεται να αποτελέσει ασφαλή επένδυση για πολλούς, εξαιτίας των κινήσεων των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Trump βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε συνομιλίες με την Κίνα, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που προκαλεί ο άτυπος οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ δεν αποκλείεται να στρέψει σύντομα το βλέμμα του και στην Ευρώπη.

Σύντομα, άλλωστε, αναμένεται να παρθεί και η απόφαση για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές από τη Γηραιά Ήπειρο. Και, αν κάτι τέτοιο επαληθευθεί, οι πιέσεις των αγορών προς το αμερικανικό δολάριο (USD) θα ενισχυθούν, με τον χρυσό να αποτελεί μια ασφαλή εναλλακτική επένδυσης.

Τα δύο μέτωπα των ΗΠΑ

Οι συνομιλίες με την Κίνα δε φαίνεται να καταλήγουν σύντομα σε κάποια ωφέλιμη απόφαση, με αποτέλεσμα το USD να δέχεται πιέσεις και η τιμή του χρυσού να ανεβαίνει, όσο οι επενδυτές αναζητούν μια πιο ασφαλή εναλλακτική. Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διορία έως τις 18 Μαΐου για να αποφασίσει αν θα επιβληθούν δασμοί 25% και στις εισαγωγές από την Ευρώπη. Αν αποφασίσει υπέρ των δασμών, τότε το δολάριο θα δεχθεί περισσότερες πιέσεις, ενώ ακόμη περισσότεροι επενδυτές θα καταφύγουν στην ασφάλεια που προσφέρει ο χρυσός.

Από την άλλη, κάποια δημοσιεύματα προβλέπουν ότι η απόφαση του Trump θα καθυστερήσει 6 επιπλέον μήνες και θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλο το βάρος θα πέσει στις ανακοινώσεις από τις συνομιλίες και η τιμή του χρυσού θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από αυτές.