Αύξηση της τιμής του χρυσού προκάλεσαν οι αμερικανικές εκλογές

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ είχε ως κύριο αποτέλεσμα τη μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου (USD) και, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο χρυσός εκμεταλλεύτηκε αυτή την πτώση για να αυξήσει την ισοτιμία του. Την Τετάρτη, επομένη των εκλογών, ο χρυσός παρουσίασε άνοδο στην ισοτιμία του και συνέχισε να φλερτάρει με υψηλότερα επίπεδα, όσο η αμερικανική πολιτική σκηνή βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα, η πρώτη αντίδραση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου ήταν να αυξηθεί κατά 0,02%, αλλά οι συνεχείς πιέσεις που δέχεται το USD του επέτρεψαν να κινείται ανοδικά.

Ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών στην άνοδο του χρυσού

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών μοίρασε την εξουσία ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, με αποτέλεσμα πολλοί πλέον να θεωρούν ακόμη δυσκολότερη τη χάραξη πολιτικής στη χώρα. Η κυβέρνηση Trump, άλλωστε, θα βρίσκει πλέον περισσότερα εμπόδια στον δρόμο της, κατά τη διάρκεια των αλλαγών που θέλει να επιβάλλει.

Όπως είναι φυσικό, οι αγορές εκλαμβάνουν το νέο status quo ως μια μορφή αδυναμίας, με αποτέλεσμα το USD να δέχεται πιέσεις, ήδη από την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η ισοτιμία του δολαρίου με τα περισσότερα νομίσματα. Και αυτή ακριβώς τη μείωση εκμεταλλεύτηκε ο χρυσός, προκειμένου να ενισχύσει τη δική του ισοτιμία.

Η αύξηση στην τιμή του χρυσού, τέλος, δεν ήταν μεγάλη, αφού δεν πρόκειται για μια έκβαση που φέρνει πολιτική ή οικονομική αβεβαιότητα. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα και η πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου ήταν αρκετή, προκειμένου να προκαλέσει την άνοδο της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.