“Βουτιά στο κενό” πραγματοποιεί το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα

Μετά από μια ξέφρενη ανοδική πορεία στην αγορά του forex, που έφερε κέρδη εκατομμυρίων σε όσους φρόντισαν να επενδύσουν εγκαίρως στα κατάλληλα ζεύγη, το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα ξεκίνησαν την πτώση τους, η οποία έχει τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά: απότομη και συνεχόμενη! Είναι χαρακτηριστικό ότι το bitcoin, η αξία του οποίου είχε φτάσει γύρω στα $20.000, έχει χάσει τη μισή αξία του τις τελευταίες δύο ημέρες και πλέον κινείται στα επίπεδα κάτω των $10.000!

Η πτώση της ισοτιμίας του bitcoin αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω μείωση της αξίας του, κατά 50%.

Φόβος για μέτρα από τις ρυθμιστικές Αρχές

Την πτώση της αξίας του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων πυροδότησαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα διαβεβαίωσε ότι εξετάζει την επιλογή απαγόρευσης συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει ήδη (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) και στην Κίνα. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, πάντως, κάνουν πολλούς να προβλέπουν μια εκτεταμένη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων σε μεγάλο κομμάτι του κόσμου.

Οι ειδικοί φοβούνται και προειδοποιούν

Βέβαια, δεν είναι πολλοί αυτοί που εξεπλάγησαν από τη βουτιά του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων στο κενό. Άλλωστε, ήδη από τις ημέρες του Δεκεμβρίου, που το bitcoin διπλασίαζε την αξία του σε διαστήματα μερικών ημερών, οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούσαν για μια φούσκα που αργά ή γρήγορα θα σκάσει.

Οι αναλυτές δικαιώνονται σταδιακά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η φούσκα έχει ήδη σκάσει, με την μεγάλη πτώση του bitcoin τις τελευταίες δύο ημέρες. Σύμφωνα με τη Citigroup, για παράδειγμα, το bitcoin μπορεί να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, κοντά στα $5.000. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Capital Economics, η οποία επαναλαμβάνει ότι η φούσκα του bitcoin θα σκάσει σύντομα. Και, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, αυτό είναι θετικό, γιατί όσο πιο σύντομα σκάσει η φούσκα του bitcoin τόσο πιο μετριασμένες θα είναι οι επιπτώσεις στις αγορές.