Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για το GBP/USD

Το GBP/USD βρίσκεται σε πτώση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και έχει ήδη απωλέσει πολλά από τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων. Το ζεύγος νομισμάτων δέχεται πιέσεις στην αγορά του forex, όσο επανέρχονται οι φόβοι για άτακτο Brexit, οι οποίοι βασίζονται σε πρόσφατες δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Παράλληλα, μάλιστα, οι φόβοι για την εξάπλωση του κοροναϊού ενισχύουν το αμερικανικό δολάριο (USD) σε βάρος της αγγλικής στερλίνας.

Αποτέλεσμα είναι το GBP/USD να έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 1.3000 και να βρίσκεται αυτή τη στιγμή ακόμη χαμηλότερα, στο επίπεδο του 1.2995. Προς το παρόν, οι αγορές δεν αναμένουν σημάδια ανάκαμψης, αν και αναμένονται με ενδιαφέρον τα στατιστικά για τον τομέα απασχόλησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θύμα του Brexit το GBP/USD

Ο κυριότερος λόγος που το GBP/USD κινείται πτωτικά είναι για μια ακόμη φορά η ανησυχία των αγορών για ένα άτακτο Brexit, στο τέλος του χρόνου. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού δείχνουν ότι η χώρα θα επιμείνει στις θέσεις της, διακινδυνεύοντας ακόμη και ένα άτακτο Brexit, που θα προκαλέσει οικονομικές ζημίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, το USD κερδίζει έδαφος στις παγκόσμιες αγορές, χάρη στην ιδιότητά του ως σχετικά ασφαλής επένδυση. Οι φόβοι για εξάπλωση του κορωναϊού έχουν επανέλθει και πολλοί επενδυτές αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, με αποτέλεσμα να προτιμούν το ισχυρό USD.

Οι δύο παραπάνω παράγοντες είναι οι βασικοί που προκαλούν πτώση στην ισοτιμία του GBP/USD τις δύο τελευταίες ημέρες και οι οικονομικοί αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις επόμενες εξελίξεις στα δύο μέτωπα.