Διατηρεί τα κέρδη της η τιμή του χρυσού

Για μια ακόμα εβδομάδα, η τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά, με το πολύτιμο μέταλλο να διατηρεί τα κέρδη των προηγούμενων ημερών και να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Άλλωστε, οι συνθήκες ευνοούν την αύξηση της τιμής του, καθώς προκαλούν πιέσεις στις αγορές των νομισμάτων. Ειδικά το αμερικανικό δολάριο (USD) συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, οι οποίες ευνοούν μεταξύ άλλων και την αύξηση της τιμής του χρυσού.

Αποτέλεσμα της εικόνας των αγορών είναι η τιμή του χρυσού να βρίσκεται στα επίπεδα των $1.970, κοντά στα υψηλά της τρέχουσας εβδομάδας. Τα $1.981 της Τετάρτης αποτέλεσαν και το υψηλότερο σημείο της τιμής του χρυσού για τον Απρίλιο και οι αγοραστές εξακολουθούν να τη στηρίζουν, μη διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου.

Οι εξελίξεις που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι υπόλοιπες αγορές. Ειδικά στην περίπτωση του USD, οι πιέσεις παραμένουν έντονες. Από τη μία, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να ετοιμάζεται να εισέλθει στο σκληρότερο στάδιό του, ενώ από την άλλη, οι οικονομικοί δείκτες των κορυφαίων οικονομιών δε δείχνουν σημάδια βελτίωσης.

Στο δεύτερο τομέα, τα πιο πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία αφορούν στους δείκτες τιμών καταναλωτών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στις δύο περιπτώσεις, η αύξηση ήταν μεγάλη, αν και αναμενόμενη, δείχνοντας ότι το κύμα ακρίβειας παραμένει και επηρεάζει αρνητικά τον πληθωρισμό. Τέτοια στοιχεία ωθούν τους επενδυτές μακριά από συναλλαγές που εμπεριέχουν ρίσκο και τους οδηγούν στην ασφάλεια του χρυσού.