Διατηρεί τα κέρδη του το GBP/USD

Η πορεία του GBP/USD τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζεται από μεγάλα σκαμπανεβάσματα, αφού οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις (κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο) είναι ραγδαίες και επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των δύο νομισμάτων. Πριν μερικές ημέρες, άλλωστε, το ζεύγος βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, ενώ πρόσφατα ανέκαμψε και εξασφάλισε κάποια κέρδη, τα οποία πολλοί χαρακτήρισαν ως προσωρινά.

Η πορεία του GBP/USD, όμως, διαψεύδει τις προβλέψεις αυτές, καθώς ναι μεν η ισοτιμία του ζεύγους δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες, αλλά καταφέρνει να διατηρήσει τα κέρδη που εξασφάλισε πριν μερικές ημέρες.

Σταθερό το GBP/USD παρά τις πιέσεις

Αν και δέχεται πιέσεις, εξαιτίας των εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο (εξελίξεων που αφορούν κατά κύριο λόγο στο Brexit), το GBP/USD διατηρεί τα κέρδη των προηγούμενων ημερών και παραμένει σταθερό στα επίπεδα άνω του 1.2700. τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, για παράδειγμα, κινείται στο 1.2737 και δε μοιάζει διατεθειμένο να πέσει χαμηλότερα, παρά τις πιέσεις.

Το ζεύγος, άλλωστε, αντιστέκεται χάρη στις θετικές εξελίξεις για το Brexit. Το σήριαλ της ψήφισης της νέας συμφωνίας αποχώρησης από την Ε.Ε. θα ψηφιστεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο στις 15 Ιανουαρίου, οπότε οι αγορές παραμένουν προς το παρόν ήσυχες. Επιπλέον, το GBP έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ανοδική ορμή, χάρη σε μια σειρά από θετικά οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών.

Παράλληλα, το USD αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα. Αγορές και επενδυτές διστάζουν να του δείξουν εμπιστοσύνη, εξαιτίας κάποιων αδιάφορων οικονομικών ανακοινώσεων που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι να μη μπορεί το USD να διεκδικήσει το χαμένο έδαφος από το GBP.