Δοκιμάζει υψηλά πέντε εβδομάδων το EUR/USD

Το EUR/USD συνεχίζει να κινείται ανοδικά και αναμένεται σήμερα να δοκιμάσει τα όριά του, πλησιάζοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Εκεί, το ζεύγος νομισμάτων θα επιχειρήσει να ξεπεράσει το επίπεδο αντίστασης που έχει αποδυναμωθεί, ταυτόχρονα με την αξία του αμερικανικού δολαρίου (USD).

Όπως φαίνεται, πάντως, το EUR/USD διαθέτει μια σταθερή ορμή, η οποία μπορεί να του επιτρέψει να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, κάτι που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.

Χάνει τα πατήματά του το USD

Βασικός λόγος για την άνοδο της ισοτιμίας του ζεύγους δεν είναι τόσο η ενίσχυση του ευρώ (EUR), αλλά η αποδυνάμωση του USD. Η πτωτική πορεία του αμερικανικού νομίσματος ξεκίνησε την επομένη της ανακοίνωσης της FED για αύξηση των επιτοκίων. Αν και μια τέτοια εξέλιξη συνήθως λειτουργεί ευεργετικά για την πορεία του USD, σε αυτή την περίπτωση, οι δηλώσεις των υπευθύνων (κυρίως της προέδρου, Janet Yellen) δεν κρίθηκαν αρκετά επιθετικές, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης στο USD.

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο EUR

Παράλληλα, αγορές και επενδυτές βλέπουν με καλύτερο μάτι τις επενδύσεις στο EUR. Τα τελευταία νέα από την Ευρωζώνη μοιάζουν να διασκεδάζουν όποια ανησυχία είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες. Για παράδειγμα, ο Emmanuel Macron διατηρεί το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις, εν όψει των γαλλικών εκλογών, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ignazio Visco, έκανε πρόσφατα λόγο για έξοδο από το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης, αλλά και για αύξηση των επιτοκίων.

Θα συνεχιστεί η άνοδος;

Τέτοιου είδους εξελίξεις αποτέλεσαν το “καύσιμο” που είχε ανάγκη το EUR, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την πτώση του USD. Και αποτέλεσμα αυτού ήταν να ενισχυθεί η ισοτιμία του EUR/USD και να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Παράλληλα, πολλοί πιστεύουν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί, πατώντας και στα σημερινά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η γερμανική Bundesbank, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσουν την άνοδο του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.