Εκτιμήσεις για τη σημερινή πορεία του EUR/USD

Από… χίλια κύματα αναμένεται να περάσει σήμερα το EUR/USD, καθώς αναμένονται αρκετές ανακοινώσεις που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του. Το ζεύγος παραμένει σταθερό στη γειτονιά του 1.1103 με 1.1215, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως οι σημερινές ανακοινώσεις μπορούν να το φέρουν χαμηλότερα ή υψηλότερα.

Πρώτα απ’ όλα, στις ΗΠΑ ανακοινώνεται σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων θέσεων εργασίας που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί αρκετά πριν δύο εβδομάδες, αλλά αναμένεται τώρα να αυξηθεί ξανά. Αν η αύξηση αυτή (η οποία θα σημαίνει αύξηση των απολύσεων) είναι σημαντική, θα επηρεάσει (αν και σε μιρκό βαθμό) το USD, το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία.

Η δεύτερη ανακοίνωση που αναμένεται στις ΗΠΑ αφορά στις παραγγελίες ανθεκτικών προϊόντων και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το USD. Οι προβλέψεις μιλούν για πτώση του αριθμού κατά 2,0% και, αν επαληθευθούν, θα μειώσουν σημαντικά την αξία του δολαρίου έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα αύξηση της ισοτιμίας του EUR/USD.

Παράλληλα, βέβαια, αναμένεται και η ανακοίνωση των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ. Αν αυτή δείξει αύξηση (και, μάλιστα, μεγαλύτερη της αναμενόμενης), το δολάριο θα ενισχυθεί. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία της Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen. Οι ομιλίες της Yellen έχουν πάντοτε αντίκτυπο στην αγορά του forex, φέρνοντας από μέτρια έως υψηλή μεταβλητότητα.

Στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, τέλος, αναμένονται δύο ανακοινώσεις που ενδεχομένως επηρεάσουν την πορεία του EUR/USD. Πρώτον, το IFO (Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας του Μονάχου) αναμένεται να ανακοινώσει τις προβλέψεις των Γερμανών επιχειρηματιών για τους επόμενους έξι μήνες. Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνονται σε έναν δείκτη – όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης, τόσο πιο αισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ευρώ. Και, δεύτερον, το Istat (Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας) θα ανακοινώσει τον αριθμό των πωλήσεων λιανικής στη χώρα. Αυτός αναμένεται να είναι αυξημένος, αλλά προβλέπεται να επηρεάσει ελάχιστα το EUR/USD.