Ενισχύεται η ισοτιμία του GBP/USD

Το GBP/USD κινείται ανοδικά τις τελευταίες ώρες και φλερτάρει με τα επίπεδα του 1.3000, χάρη σε μια σειρά θετικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλωστε, εξελίξεις που αφορούν στο Brexit και στους οικονομικούς δείκτες της χώρας έχουν φέρει αισιοδοξία, η οποία ενισχύει την τιμή της αγγλικής στερλίνας (GBP), ενώ παράλληλα οι θετικές εξελίξεις στις ΗΠΑ (με κυριότερη την εξαγωγή του προέδρου Trump από το νοσοκομείο) έχουν ενισχύει περισσότερο τα αμερικανικά χρηματιστήρια, με το δολάριο (USD) να δέχεται πιέσεις.

Οι οικονομικοί αναλυτές, πάντως, πιστεύουν ότι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ισοτιμία του ζεύγους.

Οι παράγοντες για την πορεία του GBP/USD

Το σημαντικότερο κίνητρο για την αύξηση της ισοτιμίας του GBP/USD ήταν οι εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit. Η απαισιοδοξία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά όπως φαίνεται, οι αρμόδιοι θα επαναφέρουν δύσκολα θέματα στις συζητήσεις τους, προκειμένου να υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία.

Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εν μέσω μιας περιόδου θετικών οικονομικών ανακοινώσεων, με την πιο πρόσφατη (το PMI του τομέα υπηρεσιών) να είναι καλύτερη του αναμενόμενου.

Από την άλλη, η αισιοδοξία επέστρεψε και στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Trump πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η αισιοδοξία αυτή, όμως, δεν ενίσχυσε το USD, αλλά τα αμερικανικά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα το αμερικανικό νόμισμα να εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, εν μέσω μιας περιόδου που φαίνεται να ευνοεί περισσότερο όσους ρισκάρουν.