Ενισχύεται η ισοτιμία του USD, έναντι των EUR και GBP

To αμερικανικό δολάριο (USD) κινείται ανοδικά τις τελευταίες ώρες στην αγορά του forex, κερδίζοντας έδαφος επί των δύο βασικών αντίπαλων ευρωπαϊκών νομισμάτων: του ευρώ (EUR) και της αγγλικής στερλίνας (GBP). Το USD κέρδισε σημαντικό έδαφος μετά τις δηλώσεις του προέδρου του US Federal Reserve, Jerome Powell, σχετικά με την ομαλοποίηση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και χάρη σε κάποιες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο.

Έτσι, ήδη από τη Δευτέρα, το USD κέρδισε έδαφος, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ισοτιμίες των EUR/USD και GBP/USD. Και όπως φαίνεται, τα δύο ζεύγη νομισμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση τις τελευταίες ώρες.

Χαμηλότερα το EUR/USD και το GBP/USD

Ήδη από τη Δευτέρα, το EUR/USD έχασε έδαφος και βρέθηκε στα επίπεδα του 1.1900. Η πτωτική του πορεία συνεχίστηκε και σήμερα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτή την ώρα στα επίπεδα κάτω του 1.1890.

Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και το GBP/USD. Ειδικά σήμερα, βρέθηκε αρχικά στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, στο 1.3526, και έπειτα συνέχισε την πτώση, σημειώνοντας νέα χαμηλά, κοντά στο 1.3500. Και σε αυτή την περίπτωση, άλλωστε, η αγοραστική ορμή του USD επηρεάζει αρνητικά την ισοτιμία του ζεύγους.

Οι λόγοι ενίσχυσης του USD

Το USD απέκτησε την ορμή που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, χάρη σε μια σειρά εξελίξεων που ευνοούν την αγορά του. Για παράδειγμα, οι δηλώσεις του προέδρου του US Federal Reserve στη Ζυρίχη, σχετικά με την ομαλοποίηση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενέπνευσαν νέα εμπιστοσύνη στις αγορές, σχετικά με το αμερικανικό νόμισμα.

Παράλληλα, οι αγορές περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του USD, χάρη στις εξελίξεις που αφορούν στο πετρέλαιο. Η τιμή του μαύρου χρυσού, άλλωστε, αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου, με αποτέλεσμα να ακολουθεί παρόμοια πορεία και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Και οι αγορές προβλέπουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα αποφασιστεί πιο γρήγορα η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Από την άλλη, οι εξελίξεις στην Ευρώπη δεν ευνοούν την άνοδο των EUR και GBP, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών κρίθηκαν απογοητευτικά.