Ενισχύεται λόγω πληθωρισμού το GBP/USD

To GBP/USD εμφανίστηκε ενισχυμένο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, εξέλιξη για την οποία ευθύνεται εν μέρει η αναμονή για την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων. Η αύξηση αυτή, βέβαια, δεν ήρθε, ωστόσο οι αγορές εξακολουθούν να ενισχύουν την αγγλική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εν όψει της νέας ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό την ερχόμενη Τρίτη.

Η αύξηση του πληθωρισμού τον περασμένο Αύγουστο, άλλωστε, ευθύνεται για τη σημαντική ενίσχυση της αγγλικής λίρας, από τις 18 Αυγούστου και έπειτα. Και με τη νέα ανακοίνωση προ των πυλών, τα θετικά σενάρια για την πορεία του GBP/USD επανέρχονται.

Αναλυτικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2%, με αποτέλεσμα οι αγορές (οι οποίες δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη) να ενισχύσουν σημαντικά το ζεύγος. Αυτό που κατάφερε, όμως, η συγκεκριμένη ανακοίνωση σε βάθος χρόνου, είναι να φέρει αισιοδοξία για τη λίρα και για την αγγλική οικονομία γενικότερα. Η εξέλιξη αυτή, άλλωστε, μπορεί να προκαλέσει και αύξηση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η λίρα.

Η αύξηση αυτή αναμενόταν από πολλούς την περασμένη Πέμπτη, όταν και συνεδρίασε το ΔΣ της Τράπεζας της Αγγλίας. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν αρνητικά, παρατείνοντας τις προσδοκίες των αγορών. Παρά το γεγονός, άλλωστε, πως τα επιτόκια δεν αυξήθηκαν, χάρη στην αύξηση του πληθωρισμού του προηγούμενη μήνα, οι ειδικοί θεωρούν πως η αύξηση αυτή είναι αναπόφευκτη.

Την Τρίτη, άλλωστε, έρχεται μια νέα ανακοίνωση για τον πληθωρισμό. Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να είναι ξανά θετική και να αφορά σε περαιτέρω αύξηση. Μια τέτοια εξέλιξη (αν και πολύ δύσκολα αναμένεται η αύξηση να φέρει τον πληθωρισμό στο 2%, όπως στοχεύουν οι αγγλικές Αρχές) αναμένεται να ενισχύσει, όχι μόνο το GBP/USD, αλλά και τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.