Ενισχύονται οι πιέσεις στην ισοτιμία του EUR/USD

Αν και η πορεία του EUR/USD ήταν ανοδική τις προηγούμενες ημέρες, φτάνοντας στα επίπεδα του 1.1400, οι νέες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας φέρνουν νέες πιέσεις στο ζεύγος, στέλνοντάς το σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, το EUR/USD έχει πέσει κοντά στο 1.1350 και εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, οι οποίες μπορούν να του στερήσουν ακόμα περισσότερα κέρδη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κύριος λόγος για τις πιέσεις που δέχεται το EUR/USD είναι η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία. Οι εντάσεις στα σύνορα της χώρας εντείνονται μέρα με τη μέρα και οι αγορές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, στερώντας κέρδη από τις επενδύσεις που δεν αποτελούν ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές.

Οι πιέσεις που προκαλούνται στο EUR/USD

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στα σύνορα της Ουκρανίας φαίνεται να εντείνονται, μετά και από αναφορές που θέλουν την Ουκρανία να έχει ξεκινήσει εχθροπραξίες έναντι θέσεων αυτονομιστών. Αν και οι αναφορές αυτές έχουν διαψευσθεί από την κυβέρνηση της χώρας, έχουν προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές, αβεβαιότητα που φέρνει πιέσεις σε ζεύγη νομισμάτων όπως το EUR/USD.

Από την άλλη, η Δύση μοιάζει να είναι αισιόδοξη για την κατάσταση. Αν επιβεβαιωθεί η αναχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και ενισχυθεί η αισιοδοξία των αγορών, τότε αναμένεται το EUR/USD να τραβήξει ανοδική πορεία. Και σε μια τέτοια περίπτωση, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί σε πιο… καθημερινές εξελίξεις, όπως τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.