Ενισχύουν το EUR/USD τα γερμανικά οικονομικά αποτελέσματα

Το EUR/USD ακολουθεί ανοδική πορεία τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να ενισχυθεί. Βασικός υπαίτιος της ενίσχυσης αυτής είναι η γερμανική οικονομία, η οποία παρουσιάζει μια άκρως θετική εικόνα τους τελευταίους μήνες.

Άλλωστε, η ενίσχυση της ισοτιμίας του ζεύγους ήρθε μετά την ανακοίνωση κάποιων σημαντικών στοιχείων της γερμανικής οικονομίας. Αποτέλεσμα των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν να ενισχυθεί αρχικά η ισοτιμία του EUR/USD κατά 0,15% και να φτάσει κοντά στο 1.2375. Πλέον, όμως, η αρχική ορμή της ισοτιμίας έχει υποχωρήσει και το ζεύγος βρίσκεται στα επίπεδα του 1.2361.

Σε θετική τροχιά η γερμανική οικονομία

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε άκρως θετική τροχιά. Χθες, οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν τα στοιχεία του ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2017, τα οποία δείχνουν αύξηση της τάξης του 0,6% – όσο αναμενόταν δηλαδή. Παράλληλα, ανακοίνωσαν πτώση του πληθωρισμού κατά 0,7% τον Ιανουάριο του 2018, αλλά αύξηση κατά 1,7% μέσα στο έτος, κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από την άλλη, όσοι αναζητούν εξελίξεις που μπορεί να επιστρέψουν το χαμένο έδαφος στο αμερικανικό δολάριο (USD) μπορούν να επικεντρωθούν στις σημερινές ανακοινώσεις των ΗΠΑ, σχετικά με τις μηνιαίες πωλήσεις λιανικής και τα πρώτα στοιχεία του πληθωρισμού του μήνα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία του EUR/USD.