Εντείνονται οι πιέσεις στο ζεύγος EUR/USD

Το EUR/USD κινείται πτωτικά τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται, και βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας χρονιάς. Συγκεκριμένα, οι πιέσεις που δέχεται το ζεύγος το έχουν οδηγήσει κάτω από τα επίπεδα του 1.0800. Οι πιέσεις αυτές οφείλονται στην αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές και που ενισχύει περισσότερο το αμερικανικό δολάριο (USD), το οποίο πάντα βγαίνει κερδισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα, η ισοτιμία του EUR/USD βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1.0769, σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς, εξαιτίας των διαφορών στην πολιτική των δύο βασικών οργανισμών: της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που παραμένει επιφυλακτική απέναντι σε μια αύξηση των επιτοκίων, και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που μοιάζει περισσότερο διατεθειμένη να αναλάβει δράση.

Οι πιέσεις προς το EUR/USD

Τις τελευταίες ημέρες φάνηκε η διαφορά στην οπτική που έχουν οι δύο οργανισμοί απέναντι στις εξελίξεις. Από τη μία, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε τομές στην οικονομική πολιτική της, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, ενώ από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει επιφυλακτική. Οι αγορές και οι επενδυτές δεν είναι καν σε θέση να γνωρίζουν με σιγουριά αν και τι θα ανακοινώσει η Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν το USD. Εξάλλου, είναι η πιο ασφαλής από τις δύο επιλογές.

Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγές, κάτι που τελματώνει την πορεία του EUR. Ωστόσο, εξελίξεις που θα μπορέσουν να κρίνουν με σιγουριά τις επόμενες κινήσεις του ζεύγους θα έχουμε από την Πέμπτη, όταν ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, σχετικά με τις προθέσεις των αρμοδίων για τον Μάιο.