Εντείνονται οι πιέσεις στο GBP/USD

Για μια ακόμη φορά, οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο καθορίζουν την πορεία του GBP/USD, με τις αγορές και τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο βρετανικό Κοινοβούλιο και να αντιδρούν άμεσα στις αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στο Brexit.

Εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγγλική κυβέρνηση, αλλά και του ενδεχομένου να πραγματοποιηθεί Brexit χωρίς καμία συμφωνία με την Ε.Ε., οι επενδυτές έσπευσαν να πουλήσουν το ζεύγος, με αποτέλεσμα να παραμένει σταθερά κάτω από τα χαμηλά επίπεδα του 1.2700. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, το GBP/USD κινείται κοντά στο 1.2680 και δε μοιάζει διατεθειμένο να κινηθεί ανοδικά και να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 1.2700.

Αρνητικές οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η άνοδος της ισοτιμίας του GBP/USD δε φαίνεται πιθανή, παρόλο που δεν υπάρχει καμία ενίσχυση προς το αμερικανικό δολάριο (USD). Εξάλλου, η αγγλική στερλίνα (GBP) δέχεται συνεχείς πιέσεις, όσο οι αγορές ανησυχούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Όλες οι εξελίξεις, άλλωστε, δείχνουν ένα τέτοιο σενάριο. Η πρόταση των Εργατικών για το μπλοκάρισμα μιας εξόδου χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε στο Κοινοβούλιο, ενώ η αβεβαιότητα ενισχύεται όσο η χώρα συνεχίζει χωρίς πρωθυπουργό. Η Theresa May έχει παραιτηθεί από τη θέση της και οι διαδικασίες για τον διάδοχό της στο Συντηρητικό κόμμα έχουν ξεκινήσει. Ωστόσο, ο Boris Johnson, το φαβορί για τη διαδοχή, δήλωσε μεν ότι δεν επιθυμεί Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά θα πραγματοποιήσει την έξοδο στις 31 Οκτωβρίου (όταν λήξει η διορία της Ε.Ε.), με κάθε τρόπο.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με νέες συμφωνίες. Το διαφαινόμενο αδιέξοδο, λοιπόν, επηρεάζει αρνητικά την πορεία του GBP/USD, που δε μοιάζει διατεθειμένο να κινηθεί ανοδικά, αλλά ούτε και να μειώσει ιδιαίτερα την ισοτιμία του, αν δεν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην αγγλική πολιτική σκηνή.