Εντυπωσιακή τροχιά ανόδου για το GBP/USD

Η ανακοίνωση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May, για τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου, προκάλεσε έκπληξη στον πολιτικό κόσμο, ενώ παράλληλα έκανε άνω κάτω τις αγορές. Η πρωθυπουργός της χώρας στέλνει τους ψηφοφόρους στις κάλπες, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και οι αγορές έδειξαν αυτομάτως ανανεωμένη εμπιστοσύνη στην αγγλική στερλίνα (GBP), στέλνοντας την ισοτιμία της σε νέα υψηλά σημεία.

Ρεκόρ ανόδου εν μέσω αβεβαιότητας

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης των πρόωρων εκλογών, οι αγορές αντέδρασαν άμεσα και ενίσχυσαν το GBP, φέρνοντας αρχικά το GBP/USD στα επίπεδα του 1.2660, τα υψηλότερα των τελευταίων 10 εβδομάδων. Η ανοδική ορμή του ζεύγους, όμως, δεν εξαντλήθηκε εκεί και συνέχισε να φέρνει την ισοτιμία του σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα – αρχικά στο 1.2800 και έπειτα κοντά στο 1.2900.

Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται πως η ανοδική τάση του GBP/USD είτε εξαντλήθηκε είτε κάνει ένα μικρό διάλειμμα. Η ισοτιμία του ζεύγους επέστρεψε αρχικά στα επίπεδα του 1.2830 και πλέον κινείται λίγο χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το GBP/USD έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξης του 2% τις τελευταίες ώρες.

Οι λόγοι της αυξημένης ζήτησης

Η ανακοίνωση της Theresa May ανατρέπει πολλά στο πολιτικό σκηνικό του Ηνωμένου Βασιλείου και οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν GBP, με αποτέλεσμα η μεγάλη ζήτηση να το ενισχύσει σημαντικά έναντι των αντίπαλων νομισμάτων του και ιδιαίτερα έναντι του USD. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι η Theresa May πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, ανακοινώνοντας τις πρόωρες εκλογές, και σπεύδουν να αποκτήσουν τώρα GBP, πριν οι αγορές βρεθούν εναντίον του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αγορές εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο GBP και στην ισοτιμία του με το USD. Ωστόσο, σήμερα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κάτι άλλο που ενδεχομένως επηρεάσει την πορεία του ζεύγους GBP/USD.